Domestic and Residential

Orchard Lane, Prestwood

This project involves the design of an ultra low energy Passivhaus standard new 4 bedroom home.

The new home is located in the garden of an existing house in an established residential lane close to the centre of the village.

The client previously obtained planning permission for a new home but this lapsed. On reapplying permission was refused and this refusal was upheld at appeal.

Contour were appointed to try again to overturn the refusal. We recommended the appointment of a Planning Consultant that we have worked with over a number of years, together with a Highways Consultant.

Working together as a team, we addressed all of the concerns raised in the refusal and, through the Pre Application Consultation process, obtained informal support from the Planning Department for a new 4 bedroom family home. The energy efficiency approach to the design for the house was noted as a significant positive attribute when considering the merits of the case.

A planning application was approved in May 2017.

Proposals include an open plan kitchen / diner to the rear of the house, together with living room, garden room and home office. At first floor a new master bedroom with dressing area and ensuite is provided along with three further bedrooms. The roof space accommodates a family room.

Energy saving measures include: High levels of insulation to the ground floor, walls and roof; high performance triple glazed windows; installation of mechanical ventilation with heat recovery (MVHR). All of these measures have been developed within a thermal model which predicts energy use being reduced by 75% to 90% compared with an equivalent Building Regulations compliant house.

 

105.002 r2 grnd
105.002 r2 1st
IMG_0004 crop sq
IMG_0006 crop sq
IMG_0005 sq
IMG_0001 sq

Contour Architecture Ltd. 89 High Street, Berkhamsted HP4 2DF. T: 01442 910630. E: office@contour-architecture.com

Menu