Domestic and Residential

Hall Park Hill, Berkhamsted

This project involved extending and upgrading the existing house to the low energy in use Passivhaus EnerPHit standard.

Proposals included enlarging the open plan kitchen / diner to the rear of the house, taking advantage of views over the landscaped garden. At first floor a new master bedroom with dressing area and ensuite was created. The existing roof space was converted into two rooms - a study and family room.

Energy saving measures included: External insulation with render finish to all external walls; upgrading the insulation to the roof; replacing the existing ground floor slab with a new, highly insulated slab; replacement of existing windows with new high performance triple glazed windows; installation of mechanical ventilation with heat recovery (MVHR). All of these measures have been developed within a thermal model which predicts energy use being reduced by 75% compared with an equivalent Building Regulations compliant house.

Planning permission was granted in January 2017, with work commencing in February 2017. Completion was in the summer of 2017.

After 6 months of occupation analysis of consumed energy data predicts that annual consumption will be halved, despite increasing the floor area of the house by 50%.

The design is a shortlisted finalist in two categories in the 2018 LABC Building Excellence Awards.

Existing House
20180406_105339 crop
20180405_081840 crop
IMG_6450 crop
1

Contour Architecture Ltd. 89 High Street, Berkhamsted HP4 2DF. T: 01442 910630. E: office@contour-architecture.com

Menu